Sverigefinland

På god väg som sverigefinne

Sverigefinnarnas dag. Jag visste faktiskt inte att den existerade innan förra året. Den har aldrig varit ett återkommande firande i mitt liv. Kanske för att mina föräldrar inte alls är aktiva i olika sverigefinska aktiviteter eller forum. Vi firar egentligen inte många finska traditioner överhuvudtaget, detta då mamma har finlandssvensk bakgrund och pappa både finlandssvensk och finsk. Majoriteten av mitt arv är därför finlandssvenskt och jag identifierar mig mer med finlandssvenskar. Det är finlandssvensk släkt som jag har mest kontakt med och står närmast. 

Jag gjorde hur som helst samma test som Ida, som skulle tala om hur sverigefinsk jag är. Resultatet blev att jag är på god väg. Vet inte om jag är påväg, jag är nog det jag är. En intressant fråga var hur jag reagerar när någon finländare pratar illa om Sverige. Om jag då stämmer in eller håller med finländaren eller känner ett behov att försvara Sverige. Och jag gör nog det sistnämnda. Men pratar jag med en svensk som pratar illa om Finland så försvarar jag Finland. 

Å andra sidan är jag kanske ganska sverigefinsk ändå, enligt testet. För jag badade bastu minst en gång i veckan när tillgång fanns, har många finska saker hemma, vet vad Finlands president heter. Däremot kunde jag inte fullfölja meningen på finska, eftersom jag inte förstod ett ord. 

Alla dessa termer med finsk, sverigefinsk, finlandssvensk, sverigefinländsk och så vidare kan bli så förvirrande även för en Sverigefinland-bloggare som jag. Så förvirrande att jag ibland inte riktigt vet var jag skulle placera mig själv. 

/Ellinor