Sverigefinland

Finsk musiikki

Finland är kanske inte känt för att vara särskilt utmärkande (fint uttryckt) inom musik om det inte kommer till metal då förstås. Men det finns många guldkorn som dom flesta förmodligen inte upptäcker, åtminstone inte utan att ha finska som modersmål. Det finns också grupper som alla hört utan att kanske veta om att de är finländska. Åtminstone i Sverige kan jag tänka mig att okunskapen är stor. Min sambo som är helsvensk sa "vilken är Finlands mest kända grupp under 2000-talet? Lordi". Alltså kanske inte känd som i allra störst eller världskänd, utan det är troligtvis den grupp som de allra flesta svenskar känner till eftersom vi har en stark tradition av Melodifestivalen och Eurovision Song Contest.

Min finska sträcker sig typ till "moi, kiitos, mitä kuulu" och så vidare, och ändå kan jag tycka om musik på finska. Det är väldigt känslobaserat: musik på finska inger något slags trygghetskänsla. Nostalgi och barndom. Eller bara minnen från när finnefarsan sitter hemma i vardagsrummet, i soffan från Suomi-möbler, och alltid tittar på finska TV-kanalen eller pratar finska i telefonen med farmor.

Faktum är att en av dom mäktigaste konserterna jag någonsin varit på ägde rum i Tuuri i Finland. Det var en mindre festival med olika artister men det var när Jenni Vartiainen klev upp på scenen som jag blev imponerad. Jag hade aldrig lyssnat på henne innan men jag blev totalt hänförd. Och ändå var texten på finska och alltså mer eller mindre som kinesiska i mina öron.

En annan anledning till det starka band jag har till viss musik på just finska är att jag spenderar varje sommar i Finland och då hinner höra en hel del låtar på radion. Dessa låtar spelar jag och kompisar sedan under semestern och när jag kommer hem kan jag lyssna på dom och drömma mig tillbaka.

/Ellinor